Ύποπτα μηνύματα (Phishing emails)

Το phishing μέσω email είναι μια μορφή διαδικτυακής απάτης – κλοπής όπου ο κακόβουλος χρήστης (απατεώνας), προσπαθεί να αποκτήσει προσωπικές πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, πιστωτικές κάρτες ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, παριστάνοντας τον εαυτό του ως νόμιμη οντότητα ή οργανισμό, μέσω του ηλεκτρονικού μηνύματος. Η διαδικασία phishing μπορεί να γίνει μέσω email, μηνυμάτων σε κοινωνικά δίκτυα ή ακόμη και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων.

Το phishing μέσω email μπορεί να γίνει αντιληπτό από τα παρακάτω στοιχεία:

  1. Φαινομενική διεύθυνση email (Αποστολέας): Αρχικά ελέγχουμε τη διεύθυνση email του αποστολέα. Οι κακόβουλοι χρήστες δημιουργούν φαινομενικά ίδιες με τις πραγματικές διευθύνσεις για να παραπλανήσουν τον παραλήπτη.
  2. Σφάλματα ή ανακρίβειες στο κείμενο: Ορθογραφικά λάθη, γραμματικά λάθη ή ανακρίβειες στο κείμενο του μηνύματος. Συχνά, αυτά τα μηνύματα είναι γραμμένα με λανθασμένο τρόπο.
  3. Αναίτιες ή απειλητικές προτροπές: Αν η επικοινωνία περιέχει παρακίνηση για άμεση δράση, όπως την αποκατάσταση κάποιου επείγοντος προβλήματος. Ακόμα και ενδεχόμενη απειλή του χρήστη για επιβολή κάποιας ποινής.
  4. Συνημμένα αρχεία ή σύνδεσμοι: Συνήθως τα email έχουμε ανεπιθύμητα συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Ποτέ δεν πρέπει να ανοίγουμε τέτοιου είδους αρχεία και προφανώς δεν επισκεπτόμαστε τους συνδέσμους.

 

Γενικά καλό είναι πάντα να είμαστε προσεκτικοί και να επαληθεύουμε την αυθεντικότητα των μηνυμάτων που λαμβάνουμε, ιδίως εάν ζητούν προσωπικές πληροφορίες ή μας προτρέπουν σε ενέργειες που μας φαίνονται ύποπτες.

Αν υποψιαστούμε κάποιου είδους phishing, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον πάροχο του email ή τον φορέα από όπου προέρχεται το κακόβουλο email. Καλό είναι να αναφέρετε την απάτη στη Γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης.

Δείτε επίσης μερικές συμβουλές της Tessera για την ασφάλεια του ιστοτόπου σας από ενδεχόμενες παραβιάσεις.

Share:

Phishing Email

Συνεργαστείτε μαζί μας

Μέχρι 1 MB σε μορφή pdf