Εικόνες στον Παγκόσμιο Ιστό: Συμβουλές και Πρακτικές για Έξυπνη Χρήση

Οι εικόνες αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διαδικτυακής μας εμπειρίας. Από το σχεδιασμό ιστοσελίδων έως τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εικόνες μας βοηθούν να επικοινωνούμε, να ψυχαγωγούμε και να ενημερώνουμε. Ωστόσο, τα μεγάλα αρχεία εικόνας μπορούν να επιβραδύνουν τους ιστότοπους και να μειώσουν τη συνολική εμπειρία χρήστη.

Για να διασφαλίσετε ότι οι εικόνες έχουν βελτιστοποιηθεί για τον παγκόσμιο ιστό, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα βασικά στοιχεία του μεγέθους, της ανάλυσης και της μορφής της εικόνας. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτές τις τρεις πτυχές και θα συγκρίνουμε τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές εικόνας (JPEG, PNG και WebP).

Βασικοί όροι

  1. Pixel: Ένα pixel (εικονοστοιχείο) είναι η μικρότερη μονάδα, το ελάχιστο στοιχείο μιας εικόνας. Αν φανταστούμε μια εικόνα φτιαγμένη από μικρά τετραγωνάκια, τότε κάθε ένα αντιστοιχεί σε ένα pixel, και το χρώμα του τετραγώνου καθορίζει το χρώμα του pixel στην εικόνα.
  2. Διαστάσεις εικόνας: Οι διαστάσεις μιας εικόνας μετρώνται σε pixel (εικονοστοιχεία), σε ύψος και πλάτος. Έχουμε λ.χ. εικόνες διαστάσεων 1024*768 ή 800*600 pixels.
  3. Βάθος χρώματος: είναι αριθμός των bit που απαιτούνται για την αποθήκευση του χρώματος κάθε pixel. Αν έχουμε μονόχρωμη εικόνα (δύο χρώματα, άσπρο – μαύρο) αρκεί 1-bit (2^1) για την αποθήκευση της πληροφορίας. Αν έχουμε διαθέσιμα 24-bit (3 bytes) για κάθε pixel, τότε μπορούμε να έχουμε εικόνα που μπορεί να εμφανίσει 2^24 = 16,7 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα.
  4. Μέγεθος εικόνας: Μετριέται σε bytes ή ΚB ή MB και αφορά το χώρο που απαιτεί το αρχείο της εικόνας για αποθήκευση. Προκύπτει από το γινόμενο των pixels του ύψους και του πλάτους της εικόνας, λ.χ. 800*600 = 480.000 pixels. Αν για κάθε pixel χρησιμοποιούμε 2 bytes (16-bit) για την χρωματική πληροφορία, τότε το μέγεθος του αρχείου της εικόνας θα είναι: 480.000 * 2 = 960.000 bytes. Όταν μια εικόνα έχει περισσότερα pixel τότε έχει περισσότερη πληροφορία, συνεπώς καλύτερη ευκρίνεια – λεπτομέρεια.
  5. Ανάλυση εικόνας: Είναι η πυκνότητα των pixel, δηλαδή, ο αριθμός των pixel σε 1 ίντσα (dots per inch, dpi). Η ανάλυση είναι χαρακτηριστικό των ψηφιακών εικόνων. Στο web και γενικότερα στην οθόνη υπολογιστή ή κινητού χρησιμοποιούμε την ανάλυση 72 dpi. Στην περίπτωση που η εικόνα προορίζεται για εκτύπωση, η προτεινόμενη ανάλυση είναι 300 dpi. Οσο περισσότερα dpi έχει μια εικόνα, τόσο μεγαλύτερη η ανάλυσή της, τόσο πιο πολλά pixel έχουμε σε μια ίντσα, συνεπώς τόσο καλύτερη ποιότητα εικόνας έχουμε.
  6. Συμπίεση εικόνας: Η διαδικασία μείωσης του όγκου του αρχείου της εικόνας, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητά της. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη στον παγκόσμιο ιστό, καθώς τα μεγαλύτερα μεγέθη αρχείων εικόνας επιβραδύνουν την ταχύτητα φόρτωσης του ιστοτόπου

Μορφές εικόνων στo web

Το format JPEG (Joint Photographic Experts Group) είναι μια δημοφιλής μορφή εικόνων λόγω του ότι υποστηρίζει τη συμπίεση με απώλειες (lossy compression). Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα δεδομένα χάνονται στη διαδικασία συμπίεσης, και έτσι έχουμε μικρότερα μεγέθη αρχείων και ταχύτερους χρόνους φόρτωσης. Το JPEG είναι μια εξαιρετική επιλογή για φωτογραφίες και εικόνες με πολλές λεπτομέρειες, καθώς η συμπίεση με απώλειες έχει – τις περισσότερες φορές – ελάχιστη επίδραση στην ποιότητα της εικόνας. Πάντως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επαναλαμβανόμενη αποθήκευση μιας εικόνας JPEG μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ποιότητας. Αυτό γιατί κάθε φορά που αποθηκεύεται η εικόνα χάνονται ορισμένα δεδομένα. Αυτό συμβαίνει επειδή το JPEG χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο συμπίεσης που απορρίπτει δεδομένα που είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσει το ανθρώπινο μάτι.

Το format PNG (Portable Network Graphics) είναι μια άλλη δημοφιλής μορφή που χρησιμοποιείται στο Web. Σε αντίθεση με το JPEG, το PNG χρησιμοποιεί συμπίεση χωρίς απώλειες (lossless compression), πράγμα που σημαίνει ότι δεν χάνονται δεδομένα κατά τη διαδικασία συμπίεσης. Αυτό κάνει το PNG μια εξαιρετική επιλογή για εικόνες που απαιτούν υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας, όπως τα λογότυπα. Όμως τα αρχεία PNG, τις περισσότερες φορές, είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα αρχεία JPEG. Το γεγονός αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργούς χρόνους φόρτωσης.

Το format WebP είναι μια νεότερη μορφή εικόνων που αναπτύχθηκε από την Google. Υποστηρίζει συμπίεση με απώλειες και χωρίς απώλειες, δημιουργεί δηλαδή μικρότερα μεγέθη αρχείων, διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας. Το WebP κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα λόγω του ότι παράγει εικόνες υψηλής ποιότητας με μικρά μεγέθη αρχείων. Επιπλέον, το WebP υποστηρίζει τη διαφάνεια, κάτι που το καθιστά ιδανική λύση για εικόνες που απαιτούν διαφανές φόντο.

Συμπεράσματα

Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο πιο ευκρινής και λεπτομερέστερη θα εμφανίζεται η εικόνα. Ωστόσο, οι υψηλότερες αναλύσεις έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα μεγέθη αρχείων. Κατά τη βελτιστοποίηση εικόνων για τον Παγκόσμιο Ιστό, είναι καλύτερο να στοχεύετε σε ανάλυση 72-96 pixel ανά ίντσα. Αυτή η ανάλυση παρέχει επαρκείς λεπτομέρειες, διατηρώντας παράλληλα τα μεγέθη των αρχείων μικρά.

Λοιπόν, ποια μορφή εικόνας είναι η καλύτερη για το web; Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από τη συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης. Για φωτογραφίες και εικόνες με πολλές λεπτομέρειες, το JPEG είναι μια εξαιρετική επιλογή λόγω του ότι παράγει μικρά μεγέθη αρχείων με ελάχιστη επίδραση στην ποιότητα. Για εικόνες που απαιτούν υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας, το PNG είναι μια καλή επιλογή λόγω της συμπίεσης χωρίς απώλειες. Και για εικόνες που απαιτούν μικρό μέγεθος ή/και διαφάνεια, το WebP είναι μια εξαιρετική επιλογή.

 

Share:

nature-lens

Συνεργαστείτε μαζί μας

Μέχρι 1 MB σε μορφή pdf