Η ερευνητική πρόταση που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της ειδικής δράσης ‘Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό‘ από συνεργατικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχει η Tessera ως Συντονιστής Έργου, εγκρίθηκε προς υλοποίηση.
Η δράση στοχεύει στην «υλοποίηση εμβληματικού χαρακτήρα έργων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας με την ανάπτυξη προϊόντων, υπηρεσιών, μεθόδων, πρωτότυπων ερευνητικών διατάξεων, νέων τεχνολογιών ή άλλων καινοτόμων εφαρμογών και διαδικασιών με πυλώνες παρέμβασης τη διάγνωση, συντήρηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη μνημείων, έργων τέχνης, αντικειμένων και άλλων ιστορικών στοιχείων πολιτισμού».
Το χρηματοδοτούμενο ερευνητικό έργο φέρει τον τίτλο: “Μικτή Πραγματικότητα και Γεωπληροφορική για την Επίδειξη Μνημείων” – MixEd Reality and GeoINformatics for MOnument DEmonstration και ακρωνύμιο: MERGIN‘ MODE – Κωδικός Έργου: Τ6ΥΒΠ-00297. Αφορά την ανάπτυξη ενός πολιτιστικού πληροφοριακού συστήματος (Cultural Information System), που θα αποσκοπεί στην επίδειξη μνημείων (MOnument DEmonstration), μέσα από τη συγχώνευση (MERGIN’) του πραγματικού με το εικονικό, σε μια Μικτή Πραγματικότητα (MixEd Reality) επικουρούμενη από τεχνολογίες Γεωπληροφορικής (GeoINformatics).
Διάρκεια έργου: 30 μήνες, με έναρξη την 11η Οκτωβρίου 2019 και λήξη την 10η Απριλίου 2022.
Η πρόταση υποβλήθηκε από τους εξής εταίρους:
- Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
- Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
- Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης
- Εταιρία GeoSense, που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία των Drones και του Τοπογραφικού Εξοπλισμού
- Εταιρία Tessera Multimedia, Συντονιστής του έργου, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και ασχολείται με τη σχεδίαση και ανάπτυξη λογισμικών.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» – «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» – «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.